Események

2020. október - 2021 június

ISMERETTERJESZTŐ és KONFERENCIA ELŐADÁSOK

Beporzás - beporzók témakör

Előadás tartása a Greenpeace magyarországi munkatársai számára

Kovács-Hostyánszki Anikó: Az élet beporzókkal vagy nélkülük

2021. május 17., online


Előadás tartása az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által szervezett konferencián

Kovács-Hostyánszki Anikó: Beporzó rovarok támogatása a konyhakerttől a balkonládáig

2021. június 23. 9:30-12:00

A beporzó rovarok, köztük mézelő és vadméhek, zengőlegyek, lepkék és számos más állatfaj kiemelt szerepet játszanak a termesztett és vad növények megporzásában. Számuk és sokféleségük azonban csökkentő trendeket mutat, melyért számos környezeti és emberi hatás tehető felelőssé, köztük a városok, iparterületek terjeszkedése (az urbanizáció) is. A beporzók számára azonban nem csak a természetes és mezőgazdasági ökoszisztémák, hanem a települési környezet is fontos életteret jelent és védelmük érdekében a városi zöldfelületek is komoly szerepet játszhatnak, legyen az egy konyha- vagy virágoskert, városi park, útszéli rézsű vagy akár egy virágos erkély.


Előadás tartása a Kutatók Éjszakáján

Kovács-Hostyánszki Anikó: Beporzókon a világ szeme

2020. november 27-28.

Méhek, lepkék, legyek, kolibrik és még sorolhatnánk. Ezek az állatok a szövetségeseink, termesztett növényeink és környezetünk vadvirágainak, fáinak, bokrainak beporzói. Értékük felbecsülhetetlen, számuk azonban fogyatkozóban van.

Nekik köszönhető a barack, a dinnye, a mandula, az uborka, megannyi zöldség, gyümölcs, méz, bioüzemanyag és textília alapanyag, és a vadon élő növények beporzásán keresztül a szárazföldi ökoszisztémák alapjai. Mind a mézelő méhek, mind a vad beporzók azonban számos fenyegetéssel néznek szembe mind a mezőgazdasági, mind a természetes vagy városi környezetben, jórészt az emberi beavatkozások következményeként. Védelmük az emberek érdeke és felelőssége, melynek lehetősége mindenki számára nyitva áll akár saját kertjében is.


Előadás tartása a József Attila Szabadegyetemen

Kovács-Hostyánszki Anikó: Az élet beporzókkal vagy nélkülük

2021. október 13.

Globálisan a kétszikű zárvatermő növények mintegy 90%-nak, köztük a legjelentősebb termesztett növények háromnegyedének beporzásában különböző beporzó szervezetek játszanak mind ökológiai, mind gazdasági szempontból kiemelkedő szerepet. Bár sokszor a legnagyobb egyedszámban jelenlévő viráglátogató a háziméh, sok termesztett és vad növényfaj megporzása nagyrészt vagy kizárólagosan csak vad beporzókon múlik. Diverzitásukat és számukat számos tényező, köztük a mezőgazdasági művelés, a növényi invázió, különböző kórokozók, betegségek és a klíma is befolyásolja, melyek az élelmiszertermelés és a biológiai sokféleség szempontjából is komoly kihívásokat állítanak. Megőrzésükre a mezőgazdasági tájban és városi élőhelyeken is számos lehetőség kínálkozik, melyek közös eleme a fészkelőhelyek és virágforrások biztosítása. Előadásomban a beporzókat, azon belül főként a vadméheket érintő hatásokra és megőrzésük irányába tett lépésekre szeretnék betekintést adni, részben saját kutatási eredményeink alapján.


2020 november 27.

VIRTUÁLIS KIRÁNDULÁS

KISFILMEK A KUTATÓK ÉJSZAKÁJA KERETÉBEN

Kedves Érdeklődő!

A Budapesti Corvinus Egyetem és az Ökológiai Kutatóközpont közös kutatása alkalmából három virtuális kirándulásra invitáljuk a Kutatók Éjszakája keretében 2020. november 27-én este: a Rákos-patakhoz, a pilisi Apátkúti-völgybe, valamint a Homokhátságra. A virtuális kirándulások során szakértők kalauzolnak minket a különböző területhasználatok által kialakított tájképek között. A virtuális kirándulást segítő kisfilmek után lehetőség nyílik beszélgetni és kérdéseket feltenni a kutatóknak, illetve kitölteni egy-egy kérdőívet arról, Ön hogyan viszonyul a bemutatott tájképekhez. Kutatásunk során azt szeretnénk feltárni, hogy a három területre látogatók, hogyan értékelik a bemutatott tájképeket.

A három esemény részletei az alábbiak:

 1. Rákos-patak mente

  1. Regisztráció: https://kutatokejszakaja.hu/event/a-mi-rakos-patakunk-erintettek-hangjai-es-virtualis-kirandulas-a-rakos-patak-menten

  2. Időpont: November 27. 17:00-18:40

 2. a Pilisben található Apátkúti-völgy:

  1. Regisztráció: https://kutatokejszakaja.hu/event/tarts-velunk-egy-virtualis-kirandulason-a-pilisben?editorView

  2. Időpont: November 27. 19:00-20:20

 3. Homokhátság:

  1. Regisztráció: https://kutatokejszakaja.hu/event/tarts-velunk-egy-virtualis-kirandulason-a-homokhatsagon?editorView

  2. Időpont: November 27. 20:30-22:00

Szeretettel várjuk a virtuális túrán, és köszönjük, hogy segítségünkre van a kutatásban!

Üdvözlettel a kutatócsapat nevében,

Kiss Veronika

2020 március 16.

SZERVEZETT KIRÁNDULÁSOK ÉS AKADÉMIAI ELŐADÓÜLÉS

SZERVEZÉS FELFÜGGESZTVE!

A COVID-19 koronavírus járvány miatt az erdő, gyep és vizes élőhelyek társadalmi megítélésére vonatkozó szervezett kirándulások előkészítését felfüggesztettük. Hasonlóan, a tervezett MTA „Kiválósági Együttműködési Program” előadóülése (2020. május 06. 10.30 – 12.30; MTA Székház, Kisterem, Budapest, Széchenyi tér 9-11.) későbbi időpontban fog megrendezésre kerülni.

2019. június - 2020 március

ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁSOK

Beporzás - beporzók témakör

Előadás a „LÉPNÉL? Tegyünk együtt a beporzókért” konferencia keretében.

2020. március 10., Budapest, MagNet Közösségi ház

Kovács-Hostyánszki Anikó: Az élet beporzókkal vagy nélkülük - a beporzó rovarok szerepe és eltűnésük lehetséges következményei az emberek életében.

Szervezés és/vagy kapcsolódó program, pályázat: Outdoor Mission

Előadás a Hiúzgála és forgatag keretében.

2019. november 22., Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum

Kovács-Hostyánszki Anikó: Beporzás, a természet ajándéka

Szervezés és/vagy kapcsolódó program, pályázat:

KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001; Vadonleső

Előadás az Egri Természetismereti Estek rendezvénysorozat keretében.

2019. június 11., Eszterházy Károly Egyetem, Eger

Kovács-Hostyánszki Anikó: Beporzó rovarok a kertünkben és az életünkben


Előadás tartása a Kispesti Eötvös Általános Iskolában

Kovács-Hostyánszki Anikó: Beporzó rovarok a kertünkben és az életünkben

2019. május 10., Kispesti Eötvös Általános Iskola, Budapest

Előadás tartása a Rotary Klub Sasad számára

Kovács-Hostyánszki Anikó: Beporzó rovarok a kertünkben és az életünkben

2019. április 15., Budapest

Előadás tartása és gyerekprogram a Sárkányos Gyerekkönyvtárban

Kovács-Hostyánszki Anikó: Gyere el a kaptárba!

2019. március 23., Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtár, Budapest

Előadás tartása a Nagykovácsi Természetvédelmi Egyesület részére

Kovács-Hostyánszki Anikó: Beporzó rovarok a kertünkben és az életünkben

2019. február 18., Nagykovácsi

2020. január - április

SZAKMAI FÓRUMOK

Méhész fórumokon való részvétel, adatgyűjtés a méhészek által tapasztalt problémák és jövőbeli lehetőségek kapcsán

Kutatásunk keretében szeretnénk minél szélesebb körben megismerni a méhészek által tapasztalt problémákat és jövőbeli lehetőségeket méhészeti tevékenységük kapcsán, beleértve a méhlegelők állapotával, változásával kapcsolatos véleményüket, tapasztalataikat. Ezt az információ gyűjtést országosan kérdőívek segítségével végezzük. 2020 január-április során egy kérdőíves adatgyűjtéssel szeretnénk a lehető legtöbb méhészt elérni, ismereteiket egybegyűjteni, majd a kapott eredményeket mind nemzetközi, mind hazai szinten publikálni (többek között a hazai méhész szaklapokban is). Részt vettünk a regionális, és több helyi méhész találkozón, valamint a kérdőív online is elérhető: https://www.ecolres.hu/mehlegelo

2019. november 27-28

SZAKMAI RENDEZVÉNY - Szimpózium

Aquatic ecosystem services - assessment, management and socio-economic challenges

The symposium aimed to overview the state-of-the-art knowledge on aquatic ecosystem services, from the (anthropogenic) pressures to the condition of rivers and lakes and the diversity of benefits that humans obtain from these ecosystems, including the possibilities and potential drawbacks of quantifying natural systems. We would've liked to highlight the importance of freshwater ecosystem service studies, which - we believe - need considerable investments from both the scientific and funding sides. This two-day symposium facilitated the formation of a vivid community of freshwater ecosystem services researchers.

2019 május 24.

SZERVEZETT KIRÁNDULÁS - Empirikus kutatás

Erdőképek társadalmi megítélése

Az MTA Ökológiai Kutatóintézet és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársaival egyeztetve az erdők ökoszisztéma szolgáltatásainak felmérésen belül azt szerettük volna elsősorban feltárni, a különböző társadalmi csoportok hogyan viszonyulnak az eltérő erdőgazdálkodásból fakadó különböző erdőképekhez. Ennek fényében három társadalmi csoport: Pilisbe kiránduló nyugdíjasok, egyetemisták, illetve Budapesti Corvinus Egyetemen dolgozó kollégák véleményét szándékoztuk kideríteni az erdőképeket illetően. Ennek érdekében az MTA Ökológiai Kutatóintézet és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársaival közösen dolgoztunk ki egy olyan kérdőívet, amely kitért az erdőképeket meghatározó aspektusokra is, mint például a holtfa jelenléte, de tartalmazott kérdéseket az ún. fizetési hajlandóság felmérésére vonatkozóan is (részletes leírás alább olvasható). Egy kirándulást szerveztünk a Pilis olyan területére, ahol három erdőkép bemutatására is volt lehetőség. A kérdőívet egyszer a kirándulás előtt, egyszer pedig utána, a meghallgatott szakmai bemutatás után töltettük ki a résztvevőkkel.